2020 Honung

Rapshonungen är slutsåld men det finns högsommarhonung till salu.

2018 Honung

Efter en tuff och kall vår har samhällena kommit igång. Tack vare ett starkt nyinköpt samhälle av min ena mentor är jag igång igen.

Torkan har ännu inte ställt till det för bina. De drar fortfarande in ordenligt.
 

Lagring

Honungen håller sig bäst i svalen eller kylen. Då kan honungen lagras upp till  två år.

Honungen kan stå i rumstemperatur om man vill ha en mjuk honung. Är åtgången stor så att honungen äts upp inom någon månad är det inte något problem att lagra den i ca 20 grader.

Skiktar honungen sig och får stora sockerkristaller är den fortfarande ätbar men kanske inte lika trevlig att äta. Den lämpar sig då bättre som flytande honung genom att antingen värma den i vattenbad eller försiktigt i mikrovågsugnen.

Ympning

För att få rätt konsistens på honungen måste man röra råhonungen tills den kristalliseras. Råhonungen är som sirap och när sockerkristallerna bildas blir det en fast sockersmet dvs honung. Detta är den gamla metoden som man gjorde förr. Det innebar att man fick hålla på att röra tre - fyra gånger per dygn tills man såg att kristalliseringen var på gång. 

Ympning innebär att man tillsätter förra årets honung. Den årsgamla honungen rörs ut med nyslungad honung så att den blir fast för att sedan med stor noggrannhet vägas upp för att få rätt proportion med mängden råhonung. 

Fördelen med denna metod är att man kan tappa upp honungen direkt på burk och att man på så sätt själv bestämma när det är dags för detta tidsödande moment.

Vattenhalt

Det är viktigt att vattenhalten är låg i honungen. Skulle råhonungen vara för våt måste den torkas innan man slungar den.  Jag eftersträvar att få en vattenhalt på ca 18%. Detta gör honungen mer lagringsduglig. Man kan ibland se att honungen släppt på honungsburkens insida. Detta tyder på att honungen har låg vattenhalt.

Rapshonungen är mild i smaken medan vitklöverhonung smakar mer! 

Ju längre in på sommaren man kommer desto mer smakar honungen.